Mediator en bemiddelingsdeskundige

Sinds mei 2016 is Wissing bemiddelingsdeskundige auteurscontractenrecht bij De Geschillencommissie. Deze Commissie heeft tot taak de beslechting van een aantal specifieke geschillen over overeenkomsten die de verlening van een exploitatiebevoegdheid tot hoofddoel heeft tussen makers en exploitanten. Het gaat daarbij om nader omschreven geschillen over de hoogte van de billijke vergoeding en de aanvullende billijke vergoeding.

Exploitatiecontracten
In zijn carrière van 13 jaar als NORMA directeur en de 19 jaar daarvoor als vakbondsbestuurder bij de Nederlandse Toonkunstenaarsbond (Ntb) heeft hij in verschillende vormen te maken gehad met exploitatiecontracten.  Hij beschikt in ruime mate over de twee expertises t.w. juridische kennis op het gebied van auteursrecht en naburig recht en het contractenrecht. Daarnaast beschikt hij over deskundigheid op het gebied van financiële verantwoording van exploitatieresultaten wat relevant is bij een geschil over een mogelijke billijke aanvullende vergoeding. In zijn jaren als vakbondsman heft Wissing geleerd zich als mediator op te stellen. In zijn NORMA jaren, was Wissing het gezicht van NORMA en hield hij zich bezig met contracten van acteurs, bijvoorbeeld in het kader van onze procedure tegen de kabelmaatschappijen. In de periode 2016 tot 2018 heeft Wissing zich ook bezig gehouden met het op internationaal niveau regelen van een wettelijk vergoedingsrecht voor online exploitaties zoals streaming.

Oplossingen door mediation
Mediation is een proces waarin partijen die in onmin leven zich door een onafhankelijke derde, de mediator, laten ondersteunen bij het vinden van een oplossing. Het is daarbij essentieel dat partijen zelf tot die oplossing komen. Het is niet de taak van de mediator het probleem voor partijen op te lossen. De mediator begeleidt partijen opdat ze tot een voor beiden goede oplossing komen. Voor mediation gelden enkele belangrijke spelregels: het proces is vertrouwelijk en deelname is vrijwillig. Van partijen wordt verwacht dat ze hun schouders eronder zetten en dat ze tijdens de mediation geen gerechtelijke stappen zetten. Tijdens de mediation zijn partijen vrij allerlei oplossingsmogelijkheden te opperen zonder dat dat kan binden. Aan het eind worden afspraken gemaakt in de vorm van een vaststellingsovereenkomst die bindend is.

Geaccrediteerde mediator
Wissing heeft de mediation basisopleiding gevolgd bij Van der Hoeven Nelissen, die sinds 1995 mensen opleidt tot mediator. Van der Hoeven Nelissen is geaccrediteerd door het MfN. Tijdens de zesdaagse training Van Onderhandelen naar Mediation heeft Wissing ervaren hoe het is om mediator te zijn en wat mediation doet met partijen. Daarmee is zijn inzicht in mediation vergroot en uiteraard zijn Wissing’s onderhandelings- en mediationvaardigheden op een hoger niveau gebracht.  Mediation betekent dat partijen hun onderhandeling voortzetten onder leiding van een mediator. Veel van wat belangrijk is voor onderhandelen, is dat ook voor mediation. Een mediation is immers niets anders dan een begeleide onderhandeling. Tijdens de opleiding wordt aandacht besteed aan die aspecten van onderhandelen die voor mediation relevant zijn. Aan de orde komen de Harvard-onderhandelingsmethode, conflicttheorie en de toepassing ervan, communicatie, creativiteit, macht en invloed en effecten van de basishouding gekoppeld aan persoonlijke integriteit. Tijdens de volgende fase wordt de aandacht gericht op het mediationproces. Al doende komen structuur, vereiste basishouding en sociale vaardigheden uitgebreid aan de orde.

Vastgelopen onderhandelingen
Conflict op zichzelf is niet het probleem. Problemen ontstaan pas als conflicten niet worden opgelost of worden opgelost door machtsuitoefening. Dan gaan we vechten om ons “recht” te halen. Een derde, arbiter of rechter, wordt ingeschakeld om bindende uitspraken te doen, niet zelden tot ongenoegen van beide partijen. Met de groei van het aantal conflicten is behoefte ontstaan aan een andere oplossingscultuur. De belangstelling voor mediation en andere ADR-vormen (ADR staat voor Alternative Dispute Resolution, ook wel Anders Dan Rechtsgang) is sterk gegroeid vanuit de wens tot maximale zelfsturing. Als gevolg daarvan is mediation in Nederland de afgelopen 17 jaren aan een opmars bezig. De mediator ondersteunt partijen om te komen tot een oplossing die door partijen samen vrijwillig wordt gekozen. Daarmee ontstaat een solide draagvlak. Kenmerkend is dat de mediator onpartijdig is en neutraal staat ten opzichte van de gekozen oplossing. De mediator lost het geschil niet inhoudelijk op en geeft geen inhoudelijke adviezen aan partijen. Het is zijn taak de mediation te regisseren en de vastgelopen onderhandelingen vlot te trekken. De mediator stimuleert partijen een oplossing te zoeken die verder reikt dan het oplossen van het conflict waarmee werd begonnen.

Mediation